Etusivu > Blogi > Sisustus > Tukholman messuilta tarttui mukaan mm. tekstuureja tilasuunnitteluun

Tukholman messuilta tarttui mukaan mm. tekstuureja tilasuunnitteluun

Tukholman messut ovat tärkeä vuotuinen tapahtuma sisustuksen saralla. On hienoa, että lähellä Suomea on tarjolla arkkitehdille kattaus värejä ja materiaaleja, joita pääsee kokeilemaan ja tunnustelemaan ihan livenä. Tänä vuonna esillä oli paljon yleiskalusteita, mutta myös toimitilojen kalusteratkaisut olivat hyvin edustettuina. Niistä näki, että kyseessä on suunnitteluala, jossa tapahtuu tällä hetkellä paljon muutosta. Koulumaailma eli oppimisympäristöjen suunnittelu käy läpi samanlaista murrosta. Kummallakin alueella mietitään uusiksi ympäristön ja tilojen roolia tekemisessä.

Messuilla oli esillä paljon tilaratkaisuja sekä vanhoilta että uusilta toimijoilta. Minulle jäivät mieleen erityisesti mökkimäiset tila tilassa -moduulit, jotka ovat visuaalisesti kiinnostavia ja innostavia. Niiden tarkoitus on toimia vetäytymistilana tai epämuodollisina neuvottelutiloina avoimien tilaratkaisujen sisällä. Näytteilleasettajilla oli kullakin omat versionsa tästä trendistä. Kaiken kaikkiaan messujen valikoima on selvästi laajentunut ja parantunut aiempiin vuosiin verrattuna.

Kalusteratkaisujen taustalla näkyy lisääntynyt toiminnallisuus tai oikeastaan pyrkimys staattisuuden vähentämiseen työ- ja kouluympäristöissä. Liikettä kohti pitää tosiaan mennäkin suunnittelussa. Samalla pitää uudistaa ajatusmaailmaa ja miettiä tilat kokonaan uusiksi käyttäjien toiminnan näkökulmasta. Messuilla oli esillä äärimmäisen äänieristettyjä puhelinkoppeja ja toisaalta kevyempiä majarakenteita, joilla on eri funktio. Toimitiloihin oli ehdolla eri teemoja. Vastaavia ratkaisuja hyödynnetään koko ajan monissa kohteissamme, myös kouluissa ja päiväkodeissa. Ne ovat liikuteltavia ja muuntautuvia, suurempaan mittakaavaan skaalattuja kalusteita.

Henkilökohtaisia suosikkejani ovat toimitilojen työkahvila-alueet. Niiden kautta on helppo omaksuttaa työpisteelle uusia vaihtoehtoisia istuimia, kuten nojailutuoleja. Ne innostavat seisomatyöskentelyyn sähköpöydän kanssa, joka on nykyisin suositeltu valinta työpöydäksi. Seisomisen apuna käytetty nojailutuoli on tehokas tapa hyödyntää sähköpöydän ominaisuuksia. Kaasujousellisia nojailutuoleja valmistaa esimerkiksi EFG ja Okamura. Götessonsilla taas on tarjolla mainioita pieniä pallon muotoisia tuoleja lyhytaikaiseen työpistetyöskentelyyn.

 

Käytämme toisinaan toimitilasuunnittelun työkaluna ”tuoliparkkia”, johon kalustetoimittaja toimittaa käyttäjien kokeiltavaksi ja lainattavaksi erilaisia tuolivaihtoehtoja. On tärkeää ohjata käyttäjiä ergonomisesti ja toiminnallisesti entistä parempien työskentelyratkaisujen pariin ja ymmärtämään, miten niitä saa parhaiten hyödynnettyä. Usein ratkaisun käyttöönottoa edistää, kun se on ensin käytössä yleisessä tilassa, jossa sitä voi testata kaikessa rauhassa ilman paineita, esimerkiksi seisomakorkuisella neuvottelupöydällä varustetussa neuvottelutilassa.

Messuilta painuivat mieleeni myös rohkeat ehdotukset työpisteiden pintamateriaaleiksi. Työpöydän ei tarvitse aina olla valkoinen, vaan sitä voi piristää vaikkapa hauska laminaattiruudukko, tai pintana voi olla muukin kuosi. EFG:n mallistosta löytyy nyt myös kokonaan antrasiitin värisiä työpisteitä. Tekstiilit ovat lähellä sydäntäni, joten tälläkin kertaa minusta oli innostavinta käydä katsomassa tekstiilivalmistajien osastoja. Ne ovat tuhansine väreineen ja tekstuureineen aina erityisen kauniisti valaistuja, vähän kuin kävisi karkkikaupassa. Svenssonin ihanat kankaat muistuivat elävästi mieleen, kun laadin ehdotuksia käynnissä olevaan projektiin. Heidän mallistonsa on laadittu niin, että kaikki sävyt toimivat kokonaisuutena ja sopivat yhteen, jotta niitä voi käyttää ristiin. Valaistussuunnittelun kannalta oli hyödyllistä nähdä valaisimet asennettuina eri tiloissa. Pidän minimalistisista ja moderneista ratkaisuista, joten myös laatoista mieleeni jäivät modernit kolmiulotteiset mallit, joista pystyn hyvin hyödyntämään työkohteissani pienessä mittakaavassa.

Tukholman messut

Valitettavasti ehdin viettää messuilla tällä kertaa vain yhden päivän. Messujen aikana Tukholmassa on paljon muutakin sisustukseen liittyvää nähtävää, tapahtumia ja showroomeja, ja ajankohta on oiva tilaisuus käydä katsomassa suomalaisten kollegojen suunnittelemia kokonaisia sisustuksia keskustan ravintoloissa. Messujen aikaan käynnistetään paljon yhteistyöhankkeita.