Etusivu > Tunnista, oivalla ja tee -innovaatiokilpailu koululaisille

Tunnista, oivalla ja tee -innovaatiokilpailu koululaisille

Kilpailu on päättynyt!

Kilpailun voitti työ nimeltä ”Kalyva”, jonka tekivät Olivia, Korina, Lesa ja Sonja Karakallion koulun luokalta 8A. Jaetulle toiselle sijalle tulivat ”Heaven”, tekijöinä Leeni, Emma, Julia, Aino ja Kukka Karakallion koulun luokalta 8A sekä Mäntysalon koulun 6A -luokan Essin luoma ”Koulun Piha”. Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistujille!

Käy lukemassa uutinen kilpailusta ja tutustu töihin!


Rakennettu ympäristö tarkoittaa kaikkea ihmisen rakentamaa, kuten rakennuksia ja infrastruktuuria. Se on elementti, joka on läsnä arjessamme ja vaikuttaa meihin monilla tasoilla. Juuri sen takia sitä tulee tarkastella ja arvioida kriittisesti.

Rakennetun ympäristön havainnointi ja ymmärtäminen toistuu myös arkkitehtitoimisto Innovarchin järjestämässä koululaisille suunnatussa innovaatiokilpailussa. Kilpailu tähtää ympäristön kriittiseen tarkasteluun sekä luovan työskentelyn kautta oivaltamiseen. Kilpailu järjestetään osana Lähiöfestiä.

Tunnistakaa epäkohta ympäristöstänne

Etsikää ympäristöstänne epäkohta, tai monia, joista valitsette yhden jatkokehittelyä varten. Ottakaa valokuvia epäkohdasta, tai dokumentoikaa se haluamallanne muulla tavalla. Epäkohta voi sijaita oppimisympäristössänne, esim. koulussa tai koulun pihalla tai vaikka koulumatkalla. Epäkohdan tulee olla jotakin konkreettista ja liittyä tilaan, paikkaan tai ympäristöön. Näiden raamien puitteissa se voi olla skaalaltaan tai olemukseltaan lähes mitä vain. Miettikää syitä miksi koette valitsemanne epäkohdan epäkohtana? Miksi kiinnititte siihen huomiota? Onko se esimerkiksi huonosti toimiva, tylsä tai epäkäytännöllinen tai epähoukutteleva? Herättääkö se jotakin negatiivisia tunteita tai vaikeuttaako se toimintaa, koulutyöskentelyä tai oppimista? Olisiko epäkohtaan olemassa parempi tai innostavampi ratkaisu?

Keksikää ratkaisu epäkohdan poistamiseksi tai korjaamiseksi

Miettikää, mitä epäkohdan poistamiseksi tai korjaamiseksi voisi tehdä. Toteuttakaa ehdotuksenne soveltuvalla tekniikalla. Toteuttamistapoja voivat olla esimerkiksi pienoismalli, animaatio, piirros, maalaus, videoteos, tai yhdistelmä näistä. Innovarchin arkkitehdit sparraavat tarvittaessa luokkia kilpailutehtävässä.

Voittajan valitsevat Innovarchin arkkitehdit. Tuomarit kiinnittävät huomiota mm. seuraaviin näkökohtiin (ilman tärkeysjärjestystä):

  • innovatiivisuus
  • ratkaisun toimivuus
  • ryhmätyöskentely
  • tehtävään paneutuminen
  • prosessissa oppiminen ja kehittyminen
  • oivaltava esitystapa
  • ekologisuus ja vastuullisuus.

Näyttely kilpailuehdotuksista

Kilpailuehdotuksista kootaan näyttely Lähiöfest-viikon päätapahtumaan, joka on lauantaina 28.9. Espoon Matinkylässä, Tiistilän koululla. Tilaisuudessa julkistetaan myös kisan voittanut luokka.

Työt tulisi olla valmiita ja toimitettuna Innovarchille viimeistään perjantaina 20.9. joko esim. sähköpostitse tai postitse.

Mitä on luvassa palkinnoksi?

Kolmen parhaan ehdotuksen kesken jaetaan palkinnoksi yhteensä 2 000 € käytettäväksi esimerkiksi luokkaretkeä tai leirikoulua varten.

Ketkä voivat osallistua kilpailuun?

Kilpailuun voi osallistua mikä tahansa ala- tai yläkoululuokka ympäri Suomen. Samasta koulusta voi osallistua useita luokkia.

Keneltä voimme kysyä sparrausapua?

Lisätietoa kilpailusta ja sparrausapua antavat:

Liisa Isotupa, liisa.isotupa@innovarch.fi
Anne Riikonen, anne.riikonen@innovarch.fi
Juha Lampi, juha.lampi@innovarch.fi

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli teillä on kysyttävää, autamme mielellämme!

Miten voimme ilmoittautua mukaan?

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Ohjesivusto osallistujille

Tarkempia ohjeita ja apuja kilpailuun löytyy ohjesivustolta. Päivitämme sivustoa vielä lisää kilpailun lähestyessä ja edetessä.