Etusivu > Projektit > Asuinympäristöt, Korjausrakentaminen > Alvar Aallon Insinööritalo

Alvar Aallon Insinööritalo

Sijainti:Ratakatu 9, Helsinki, Punavuori
Vuosi:2022
Laajuus:n. 1500m2
Tyyppi:Konversio, asuntojen suunnittelu suojelukohteeseen
Asiakas: Newil&Bau, pääurakoitsija Uudenmaan Mestarirakentajat

Insinööritalossa Ratakadulla on loppusuoralla poikkeuksellisen vaativa konversiohanke, jossa rakennetaan 18 uutta asuntoa Alvar Aallon suunnittelemaan toimistotaloon. Uusien asuntojen lisäksi kunnostetaan vahvasti suojellun kohteen julkisivuja, sisäänkäyntiaulaa, porrashuonetta, sekä uusitaan vesikatto. Kohde valmistuu alkuvuodesta 2022.

Aallon suunnittelema Insinööritalo valmistui vuonna 1951 Suomalaisten Teknikkojen Seuran (myöhemmin Tekniikan akateemiset TEK) kerho- ja toimitilarakennukseksi. Tilat on mahdutettu ahtaalle tontille huolellisesti, maanalaisia kerroksia on optimoitu kolme. ”1500 m2 rakennusoikeudelle nousivat kaksinkertaiset neliöt”, todettiin uutta taloa esiteltäessä.

Ylimmässä kellarikerroksessa sijaitsivat mittavat juhla- ja bankettisalit lämpiöineen. Katutasossa oli sisääntulohalli ja seuran pyörittämä ravintola kabinetteineen, sekä ”insinööriklubin huoneisto”. 600-paikkaisen juhla- ja ravintolatilan sisustus oli Aallon toimistossa yksityiskohtaisesti suunniteltu. Aallon ns. käsikranaattivalaisin on suunniteltu nimenomaisesti tähän taloon.

Kadunvarren 2. – 6. krs tilat suunniteltiin toimistoiksi. Aallon arkkitehtitoimisto käytti 3. kerrosta laajennustilanaan vuoteen 1956 asti, kunnes toimisto muutti Munkkiniemeen Tiilimäkeen.

Insinööritalon historiaan liittyy myös Tesvision alkuvaiheet. Kellarissa sijaitsi studio, jossa tallennettiin mm. Jimi Hendrixin Suomen keikka.

Insinöörijärjestöjen muutettua pois 1970-luvulla juhlasalikerroksessa on toiminut elokuvateatteri Rigoletto, pelihalli ja yökerho. Vuonna 1997 tapahtuneessa tulipalossa tuhoutuivat pahoin ravintolatilojen sisustukset sisääntuloaulaa ja porrashuoneita lukuun ottamatta.

Insinööritalo on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-1, lisäksi Helsingin kaupunki on sitoutunut Aalto-kohteissa erityisen tiukkaan suojelutavoitteeseen. Julkisivujen, vesikaton, sisäänkäyntiaulan ja porrashuoneen korjauksessa on tehty tiivistä yhteistyötä Alvar Aalto -säätiön, rakennusvalvonnan ja kaupunginmuseon kanssa. Kaikki alkuperäiset rakennusosat ja pintamateriaalit säästetään ja kunnostetaan.

1950-luvun rakennustekniikasta johtuen kohteessa on pitänyt ratkoa vaativia yhteensovituksia, jotta huomioiduksi tulevat suojeluarvojen säilyminen, mutta myös nykymääräysten mukainen käyttöturvallisuus ja asumisviihtyvyys. Innovarch on toiminut kohteessa pää- ja rakennussuunnittelijana.

Rakennuksen erityispiirteisiin kuuluu mm. pihajulkisivun varatietikkaat, jotka ovat säilyneet alkuperäisenä.

Rakennuksen alkuperäiset tammi-ikkunat kunnostetaan puusepäntyönä ja niihin vaihdetaan uudet lämpölasit. Julkisivuissa on käytetty ns. roomalaista fasaditiiltä, jonka mitat poikkeavat nykystandardeista. Julkisivun yksityiskohdissa on käytetty kupariverhoilua.

Lue lisää kohteesta rakennuttajan sivuilta osoitteesta https://insinooritalo.fi/

Lue lisää