Etusivu > Projektit > Liikenne, logistiikka ja teollisuus > Länsimetron Ruoholahti-Matinkylä-osuuden tunneli- ja pystykuilurakennukset

Länsimetron Ruoholahti-Matinkylä-osuuden tunneli- ja pystykuilurakennukset

Vuosi:2017
Laajuus:>1500 kem2
Asiakas: Länsimetro Oy, Espoon kaupunki

Länsimetron vuonna 2018 avattu Ruoholahti–Matinkylä-osuus on 14 kilometriä pitkä. Sen 13 asemaa sijoittuvat Helsingissä Lauttasaareen sekä Koivusaareen ja Espoossa Keilaniemeen, Otaniemeen Aalto-yliopistolle, Tapiolaan, Urheilupuistoon, Niittykumpuun sekä Matinkylään. Asemien lisäksi rakennettiin noin 600 metrin välein paineentasausta, ilmanvaihtoa ja savunpoistoa varten 15 kuilua, jotka toimivat myös hätäpoistumisteinä.

Arkkitehtitoimisto Innovarch Oy suunnitteli rataosuuden tunneli- ja pystykuilurakennukset. Kunkin kuilun keskellä sijaitsee palo-osastoitu poistumistieporras. Käyttäjäturvallisuuden kannalta tärkeät pystykuilut on sijoitettu maan päällä yleisille katu- tai puistoalueille. Maanpäälliset osat ovat teknisiä rakennuksia, joiden harjakorkeus on noin 3 m ja pinta-ala noin 100 m2. Niiden ympäristö maisemoidaan kuilukohtaisen pihasuunnitelman mukaisesti. Ruoholahti–Matinkylä-osuudella rakennusten pintamateriaalina on tyylikäs teräsverkkolevy.

Hanke edellytti täysin uudenlaista erikoissuunnittelua, koska Suomen edellinen metro rakennettiin lähes 50 vuotta sitten. Yhdystunnelien yhteyteen rakennettavien isojen teknisten järjestelmien tilantarve piti huomioida suunnittelussa. Hankkeessa oli mukana viisi eri pääurakoitsijaa, joiden kanssa käsiteltiin erikseen kaikki rakenteita koskevat kysymykset, mikä lisäsi suunnittelun työmäärää. Hankkeessa oli käytössä projektipankki, johon kaikki suunnitelmat tallennettiin tarkastusta varten. Lisäksi oli erillinen pankki, josta urakoitsijat saivat suunnitelmat käyttöönsä.

Lue lisää