Etusivu > Projektit > Kasvatus ja opetus, Sisustus > Lauttasaaren koulun avoin oppimisympäristö

Lauttasaaren koulun avoin oppimisympäristö

Sijainti:Helsinki, Lauttasaari
Vuosi:2016
Tyyppi:Tila- ja kalusteuudistus
Asiakas: Helsingin kaupunki

Lauttasaaren ala-asteen tilanahtauden helpottamiseksi koululle remontoitiin 350 oppilaan lisätilat viereiseen toimistotaloon. Uusi tila toimi Helsingin kaupungin opetusviraston avoimeen oppimisympäristöön perustuvana pilottikohteena. Tila- ja kalusteratkaisuissa otettiin mallia toimitilasuunnittelussa tutuksi tulleista monitilaratkaisuista. Kokonaisuus käsittää joitakin suljettavissa olevia luokkia sekä runsaasti avointa soluaulatilaa, johon sovitettiin monenlaisia oppimisen paikkoja. Tilat otettiin käyttöön syyslukukauden alkaessa 8.8.2016.

Suunnitteluvaiheessa osallistettiin oppilaita ja opettajia: tiloja ideoitiin lukuisissa yhteisissä suunnittelupalavereissa, ja niin lapset kuin aikuiset esittivät kaluste- ja väritoiveitaan sekä antoivat palautetta kalustepohjapiirustus- ja naulakkoluonnoksista.

Kohteessa painotettiin kalustevalmistajien vakiotuotteita, joiden kilpailuttamista ja tilaamista varten laadimme kalustekortit, määräluettelot sekä kalustekoodein varustetut kalustepohjat julkisen hankintamenettelyn vaatimusten mukaisesti. Lisäksi avustimme opetusvirastoa tarjousten läpikäynnissä ja lopullisissa kalustevalinnoissa. Osallistuimme myös kalustetoimitusten lopputarkastukseen.

Vakiokalusteet eivät vastanneet kaikkiin tarpeisiin, joten osan kalusteista suunnittelimme itse. Puusepäntyönä teetettiin mm. pyörillä liikuteltavat naulakkokalusteet sekä moduulirakenteinen katsomo oppilasesityksiä varten. Porrastuvan katsomon matalista moduuleista voi koota myös vaikkapa näyttämökorokkeen, ja korkeiden moduulien sisällä on tekstiilimatoilla verhottuja sokkeloita sekä käpertymiskoloja, jollaisia oppilaat erityisesti toivoivat ja odottivat.

Innovarch vastasi kohteen sisustus-, ja kalustesuunnittelusta.
Valokuvat: Vesa Kippola / Imagokuva

Lue lisää