Etusivu > Projektit > Kasvatus ja opetus > Porvoon elinkaaripäiväkodit

Porvoon elinkaaripäiväkodit

Sijainti:Porvoo
Vuosi:2012-2013
Laajuus:n. 1550 m2 / päiväkoti
Tyyppi:Uudisrakennus
Asiakas: Porvoon kaupunki

Innovarch osallistui vuonna 2010 Porvoon kaupungin järjestämään elinkaarikilpailuun YIT Rakennus Oy:n ja YIT Kiinteistötekniikka Oy:n kumppanina. Kilpailutehtävänä oli neljän energiatehokkaan päiväkodin suunnitelmien laatiminen. Kilpailuvoiton seurauksena toteutettiin kolme puurakenteista kuuden lapsiryhmän matalaenergiaelinkaaripäiväkotia: Ylä-Haikkoon, Omenatarhan sekä Hinthaaran päiväkodit.

Rakennusten raikas ja värikäs arkkitehtuuri luo viihtyisää, leikkisää ja tunnistettavaa ympäristöä. Rakennusmassat ovat selkeitä ja johdonmukaisia.  Katetut sisäänkäynnit on helppo tunnistaa raikkaiden tunnusvärien ansiosta. Pääasiallinen rakennusmateriaali on hyvin hiiltä sitova kotimainen puu. Rakennukset rajaavat suojaisan ja turvallisen pihapiirin.

Päiväkotien toiminnallinen pohjaratkaisu on yksinkertainen ja selkeä: lasten on helppo orientoitua, ja tilat ovat muuntojoustavia ja avaria. Tilat on sijoitettu vyöhykkeittäin niin, että rakennuksien käyttötarkoitusta voidaan esimerkiksi 20 vuoden päästä helposti muuttaa. Luonnonvaloa on hyödynnetty tehokkaasti valaistuksessa. Vaaleat sisävärit vähentävät valaistuksen tarvetta.

Rakennusten tekniset ratkaisut on suunniteltu energiaa säästäviksi ja energialuokka on A. Rakennukset lämpiävät maalämmöllä, ja katolle on sijoitettu aurinkokeräimiä. Rakennukset on lisäksi sijoiteltu tontille mahdollisimman optimaalisesti, huomioiden sekä tuulen, että auringon vaikutuksen energiankulutukseen.

Innovarch vastasi päiväkotien pää-, arkkitehti-, sisustus- ja pihasuunnittelusta.
Valokuvat: Antti Hahl

Lue lisää