Etusivu > Projektit > Kasvatus ja opetus > Uramon koulu ja päiväkoti

Uramon koulu ja päiväkoti

Sijainti:Riihimäki
Vuosi:2019
Laajuus:n. 6165 brm2
Tyyppi:Uudisrakennus
Asiakas: Riihimäen kaupunki

Uramon uudessa koulurakennuksessa on kolmisarjaisen koulun opetustilat luokka-asteille 1-5, päiväkoti 75 lapselle sekä esiopetustilat kolmelle ryhmälle. Lapsia rakennuksessa on noin 500 ja henkilökuntaa noin 60. Koulun liikuntasali soveltuu myös koulun ulkopuolisten toimijoiden iltakäyttöön. Esteettömän käytön vaatimukset on huomioitu koko rakennuksessa.

Rakennuksen monipolvinen muoto mahdollistaa suojaiset ja miellyttävät piha-alueet eri ikäisille oppilaille. Lasten käytössä olevat pihat avautuvat auringon suuntaan. Julkisivujen päämateriaali on punasävyinen tiili, joka kunnioittaa paikalta purettua vanhaa koulurakennusta ja Riihimäen rakennuskulttuuria.

Päiväkodin, esiopetuksen sekä alakoulun tilat sijoittuvat 1. kerrokseen omiin sakaroihinsa. Sisäänkäyntien sisätiloihin jatkuvalla värikoodauksella helpotetaan pienten ja isompienkin koululaisten orientoitumista ja omien ”kotikolojensa” tunnistamista. Ensimmäisen kerroksen keskialueella helposti kaikkien tavoitettavissa ovat monikäyttöinen yhteistila, johon sijoittuu myös koulun ruokailu, sekä informaatiokeskus, taitoaineiden tilat ja liikuntasali näyttämöineen. Kahteen suuntaan avautuva näyttämö lisää käytön monipuolisuutta.

Toisessa kerroksessa sijaitsevat ikäryhmittäin sijoiteltuina ylempien luokkien opetustilat. Opetustilat ovat avointa oppimisympäristöä, joka tukee joustavaa opetustyötä paikan, menetelmien ja oppimissisältöjen suhteen. Käytävien sijaan on monimuotoisia, avoimia ryhmätiloja, joiden luonnetta voidaan muuttaa esimerkiksi kalustuksella. Suunnittelun lähtökohtina on huomioitu uuden OPS 2016:n tavoitteet, jotka korostavat oppilaiden aktiivista roolia ja oppimisen iloa, vuorovaikutustaitoja ja yhdessä tekemistä osana yhteisöä, monialaisuutta sekä laaja-alaista osaamista ja ajattelun ja oppimisen taitoja.

Kuvat: Kuvio

 

Lue lisää