Etusivu > Uutiset > Hyötypuutarha toimistotalon sisäpihalla tuottaa iloa henkilöstölle ja raaka-aineita ravintolaan

Hyötypuutarha toimistotalon sisäpihalla tuottaa iloa henkilöstölle ja raaka-aineita ravintolaan

Katto- ja hyötypuutarhat ovat uusi elementti toimistotaloissa. Kauniin näkymän lisäksi puutarhasta saa hyvää syötävää ja mukavat puitteet henkilöstön kokoontumisiin. Työpajankadulle Sörnäisiin räätälöitiin viihtyisä kokonaisuus, josta on sekä huvia että hyötyä kiinteistön käyttäjille.

Osoitteessa Työpajankatu 13 Helsingin Kalasatamassa sijaitseva Työpaja-toimistokokonaisuus uudistettiin vuonna 2018 nykyaikaiseksi monitilatoimistoksi. Innovarch toimi hankkeessa pääsuunnittelijana. Kiinteistön korjaustyön yhteydessä vuonna 2018 sisäpihan 3. kerroksen katto kunnostettiin viherkatoksi. Tänä vuonna on kunnostettu noin 900 neliömetrin oleskelupihataso, johon Innovarch on suunnitellut 200 neliömetriä puuterassia ja 50 kappaletta modulaarisia istutuslaatikoita lehtikuusesta. Pihalle tulee lisäksi noin 20 neliömetrin kasvihuone ja kasvatussäkkejä.

Kiinteistössä toimivat vuokralaisina muun muassa Tilastokeskus, Rahoitusvakausvirasto, Encore Oy, Booky.fi Oy, Ammattiliitto Pro, Ravintola Pihka ja Satama Bar Bistro. Hyötypuutarhaa ryhtyy viljelemään Stadin puutarhuri Jan Liesaho ensisijaisesti Ravintola Pihkan käyttöön.

– Toisen kerroksen korossa sijaitsevaa viherpihaa on tarkoitus käyttää Ravintola Pihkan kautta, kertoo arkkitehti Piritta Hannula. – Pöytäpaikkoja on tulossa aluksi 80 henkilölle, ja piha avautuu ravintola Pihkaan, jonka paikkamäärä on noin 250. Pihalla voidaan järjestää myös henkilöstön juhlia ja esimerkiksi viljelykursseja. Pihan hyödyntämiseen on olemassa paljon erilaisia ideoita.

Kaikki sisäpihan rakenteet kasvihuonetta lukuun ottamatta on räätälöity kohteeseen. Terassin kanteen on käytetty noin 1700 juoksumetriä kuusilautaa. Terassin runkoon on käytetty yhteensä noin 400 ja laatikoihin noin 1350 juoksumetriä lehtikuusilautaa. Rakennuttamistehtäviä hoitaa Rakennustoimisto O. Hämäläinen.

– Pihan viihtyvyyttä lisäävät kohteeseen suunniteltu valaistus ja uudet terassikalusteet, Hannula kertoo. – Ekologinen hyötynäkökulma oli alusta lähtien mukana suunnittelussa. Sopivaa kierrätysmateriaalia ei löytynyt, mutta lehtikuusi on kestävä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Suunnittelemme Innovarchilla mielellämme vastaavia kohteita perinteisen toimistotilan suunnittelun jatkoksi. Sisäpiha oli kiinnostava ja innostava toimitilasuunnittelua täydentävä hanke, jollaisille on varmasti kysyntää tulevaisuudessakin.

Kesällä nähdään, miten toimitilarakennuksen hyötypuutarha toimii käytännössä

Vihannesviljelijä Jan Liesaho iloitsee siitä, että ihmiset arvostavat luomuvihanneksia.

– Suomessa ei toistaiseksi ole paljon kattoviljelyä, mutta testaamme koko ajan, miten viljely sujuu urbaanissa ympäristössä, hän kertoo. – Avomaan sijaan viljellään laatikoissa, koska sisäpihan katto on kivipihaa. Pihalle tuodaan reilusti, arviolta ainakin 10 kuutiota multaa. Piha on muuten todella lämmin paikka, joten viljelyssä on varauduttava runsaaseen kasteluun. Vasta kesällä näemme, mikä on todellinen kastelutarve ja millaisiin tuholaisiin pitää varautua, Liesaho kertoo.

Stadin puutarhuri on tehnyt pitkään yhteistyötä paikallisten ravintoloiden kanssa.

– Viljelemme Työpajan pihalla aiempina vuosina hyviksi ja suosituiksi havaittuja vihanneksia, kuten varhaisperunaa ja yrttejä, Liesaho kertoo. – Istutamme sinne ainakin oreganoa, ruohosipulia, salviaa, ja minttuja. Kun kasvihuone on käyttökunnossa, sinne tulee tomaattia, chilejä ja erilaisia vihanneksia, kuten sipuleita, lehtikaalia, mangoldia ja papuja. Lisäksi kokeilemme uusia ja eksoottisiakin kasveja, koska kattopuutarhan olosuhteet ovat niin ainutlaatuiset.

Raaka-aineita käyttää kiinteistön henkilöstöäkin palveleva Ravintola Pihka.

– Yhteistyö Janin kanssa on ollut pitkä ja hedelmällinen, ja tässä on sen tuorein muoto, joka aktivoituu, kun päästään palailemaan työpaikoille, kertoo Pihkan keittiötoimen johtaja Antti Ahokas. – Jos seuraa tämänhetkistä ruokakeskustelua, niin kaupunkiviljely ja lähellä tuotettu ruoka tulevat olemaan tulevaisuudessa entistäkin isommassa roolissa. Puutarhurit tekevät tosi tärkeää duunia, jossa on kunnia olla mukana ideoimassa ja mahdollistamassa. Minua kiinnosta erityisesti villikasvien sesongin pidentäminen; tuoretta nokkosta ja vuohenputkea olisi hienoa voida käyttää lähempänä jouluakin, kun kasvihuone ja katon lämmitys sen mahdollistavat.

Ahokas toivoo tulevaisuudessa pihalle kollektiivista tekemistä talon käyttäjien kesken.

– Viljelykurssien lisäksi pihalla voisi järjestää ulkona valmistettavan ruoan kursseja tai vastaavia. Toivon, että puutarhasta muodostuu koko talon olohuone, johon vieraat voi tuoda ylpeänä esittelykierrokselle. Meille tämä on todella kiinnostava ensimmäinen testaus mallista, jota haluaisimme jatkossa rakentaa muihinkin uusiin Pihka-ravintoloihimme yhteistyössä puutarhurin kanssa. Aina uniikisti, talon hengessä ja käyttäjiä kuunnellen. Odottelen innolla pihalle elävän musiikin, pihalyhtyjen ja hyvien tarjoilujen kruunaamia tunnelmallisia avajaisia.

Lisätiedot:

Piritta Hannula
Projektipäällikkö, arkkitehti SAFA
050 411 4164
piritta.hannula@innovarch.fi

X