Etusivu > Uutiset > Järvenpäähän rakennetaan älyteknologiaa ja aurinkoenergiaa hyödyntävä vähittäiskaupan jakelukeskus

Järvenpäähän rakennetaan älyteknologiaa ja aurinkoenergiaa hyödyntävä vähittäiskaupan jakelukeskus

Kauppaketju Lidl rakentaa Pohjoismaiden ympäristöystävällisintä päivittäistavarakaupan jakelukeskusta Järvenpäähän. Innovarchin toimittaman arkkitehti- ja pääsuunnittelun taustalla vaikuttaa pitkäjänteinen kehitystyö.

Helsinki–Lahti-väylän varteen nousevan Lidlin uuden jakelukeskuksen rakennustöissä on edetty älykkään energianohjaustekniikan asennuksiin. Rakennuksen katolle asennetaan lähes 1600 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Innovarch on toimittanut hankkeeseen arkkitehtisuunnittelun, pääsuunnittelun ja tietomallikoordinointia. Taustalla vaikuttaa pitkäjänteinen kehitystyö, kertoo projektipäällikkönä ja jatkossa tietomallinnuspäällikkönä toimiva arkkitehti Esa Sallinen.

– Suunnittelun kannalta merkittävimmän haasteen muodostivat suunnittelutiedon määrä, laajuus ja moniulotteisuus. Tietoa on siirrytty jakamaan Big Room -työskentelyssä sähköpostikeskustelujen sijaan, Sallinen kertoo.

Edistyksellinen ja mittava hanke sijoittuu sekä laatu- että määrämittareilla tarkasteltuna Innovarchin toimeksiantojen kärkikastiin. Sallinen kiittää Lidlin avarakatseisuutta ja uusien toimintatapojen kokeiluhalukkuutta tilaajana. Laajan kattopinnan hyödyntäminen aurinkovoimalan käyttöön oli merkittävä oivallus. Suunnitteluteknisesti kyse on talotekniikasta, Sallinen selventää.

– Suunnittelussa on pyritty paperittomuuteen, eli suunnitelmien jakelussa ei ole sitouduttu tulostimien tai tulosteiden kokorajoitteisiin, Sallinen jatkaa. – Suunnitelmia on esitetty PDF-muodossa suurina kokonaisuuksina, ja sähköiset tietomallit ovat toimineet suunnittelun välineinä ja täydentävinä dokumentteina.

Sallisen lisäksi hankkeeseen ovat Innovarchilta osallistuneet pääsuunnittelija, arkkitehti Harri Nikulainen, arkkitehti Jari Prittinen, rakennusarkkitehti Timo Mannonen, suunnittelija Jaakko Kauppila ja sisustussuunnittelija Petriina Koho. Tietomallinnusavustajana toimii Amin Dayib.

Älykkäästä tekniikasta huolimatta jakelukeskuksen toimintaa ei automatisoida, vaan se tarjoaa valmistuttuaan työtä jopa 300:lle logistiikka-alan ammattilaiselle.

Lisätietoja hankkeesta:

Esa Sallinen
esa.sallinen@innovarch.fi
044 778 8653

Lidlin tiedote