Etusivu > Uutiset > Järvenpään Harjulan koulun uudistuksessa suojellaan vanhaa ja rakennetaan uutta

Järvenpään Harjulan koulun uudistuksessa suojellaan vanhaa ja rakennetaan uutta

Järvenpään Harjulan koulun rakennuksissa on ollut merkittäviä sisäilmaongelmia, ja koulun 60- ja 80-luvuilla rakennetut osat on päätetty purkaa. Koulun vanhimmat 1930-luvulla rakennetut osat kuitenkin säästetään ja suojellaan.

Purettavien osien tilalle rakennetaan vanhaan osaan liittyvä rakennus, jossa yhdistyvät koulu ja päiväkoti. Koulun säilyvä osa peruskorjataan, ja sen julkisivut palautetaan alkuperäiseen 1930-luvun ilmeeseen. Innovarch Oy vastaa kohteen pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta.

Vanhan koulurakennuksen yhteyteen rakennettava uudisosa kunnioittaa ja tasapainottaa 1930-luvun klassista tyylimaailmaa. Koulu ei ole tyyliltään kuitenkaan uusvanha vaan tätä päivää, ja sen oppimisympäristö on uuden opetussuunnitelman suositusten mukaisesti moderni ja avoin.

Oman haasteensa suunnittelulle asettaa se, että uuden ja vanhan osan pitää toimia rakennuksena sujuvasti yhteen. Tilajärjestelyistä sovittiin tiiviin käyttäjäyhteistyön myötä.

Koulun rakennuspaikka on erittäin vaativa. Suunnittelu on vaatinut maaperäolosuhteiden huomioimista, koska koulu sijaitsee pintavesialueella. Remonteilla ja uudisrakentamisella ei myöskään saa järkyttää vanhan rakennuksen olosuhteita. Paikalla suoritettiin lukuisia tutkimuksia, joiden pohjalta tarkennettiin teknisiä suunnitelmia.

Hanketta on toteutettu tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa, jotta tilat palvelisivat käyttäjien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen. Harjulan koulun opetushenkilökunta ja Järvenpään kaupungin edustajat ovat käyneet tutustumassa Innovarchin suunnitteleman Uramon koulun ratkaisuihin. Käyttäjäyhteistyö aloitettiin heti ehdotussuunnittelun alkuvaiheessa. Avoimesti viestimällä suunnitelmat etenivät jouhevasti oikeaan suuntaan ja luotiin yhdessä tekemisen ilmapiiri.

Koulun A- ja C-osien purkutyöt alkavat keväällä 2020, ja uuden koulurakennuksen rakentaminen alkaa syksyllä 2020. Koulu ja päiväkoti valmistuvat vuoden 2021 syksyllä.

Lisätiedot:

Marko Voho
Innovarch Oy
Arkkitehti, projektipäällikkö
050 328 9950
marko.voho@vahanen.com