Etusivu > Uutiset > Luonto on kauneinta lähiössäkin

Luonto on kauneinta lähiössäkin

Kauneinta Lähiössäni Tapiola

Järjestimme alkuvuodesta kyselyn saadaksemme tietää, mikä on suomalaisten lähiöasukkaiden mielestä kauneinta, parasta ja säilyttämisen arvoista kotilähiössä ja minkä varaan rakennettua ympäristöä tulisi kehittää. Saimme 131 vastausta, joiden perusteella asukkaiden arvoasteikon kärkeen nousee luonto.

Suomen lähiöistä löytyy paljon hyvää, kaunista ja säilyttämisen arvoista. Innovarchin, Vahanen-yhtiöiden ja LähiöFestin yhteistyössä Maptionnaire-karttasovelluksella keräämä data toimii lähtöaineistona kouluille ja oppilaitoksille suunnatussa Tunnista, oivalla ja tee -innovaatiokilpailussa, joka järjestetään osana Lähiöfest2019-tapahtumia syyskuun aikana. Kysely oli auki internetissä helmi- ja maaliskuun 2019.

Vastausten perusteella on selvää, että elinympäristömme tärkeimmäksi koettu laatutekijä on luonto/vihreys. Jopa 66/131 vastaajaa nosti sen kauneimmaksi asiaksi omassa lähiössä. Seuraavaksi tärkeintä on tunnelma (49/131), ja kolmannelle sijalle asetettiin toiminallisuus/elävyys sekä ”historian havina” (25/131). Myös rauhallisuus ja levollisuus ovat tärkeitä asioita lähiöissä asuville (18/131), samoin kuin ”modernius” (13/131).

– Koska kysymyksiin vastattiin vapaasti kirjoittamalla, niistä saa irti monenlaisia painotuksia, mutta kompassinuolten yhteissuunta on mielestäni varsin selvä, kertoo tuloksia analysoinut Innovarchin suunnittelujohtaja Juha Lampi. – On huomattava, että 53 vastaajaa ei perustellut valintaansa mitenkään vaan tyytyi vain osoittamaan itselleen mieluisimman paikan kartalla. Eniten ääniä (10) sai Malmin lentokentän alue.

– Kysely kertoo, ettei kaupungistumista voida jatkaa luonnon kustannuksella, Lampi jatkaa. – Ihminen tarvitsee huokoisuutta ja tulevaisuus tilaa muutoksille. Luomuluonto on meille tärkeää, eikä sitä voi korvata teknisillä viherrakenteilla. Myös ajallinen syvyys, historiallisuus, rakennetun ympäristön ”kasvaminen aikuisuuteen” ja sitä kautta syntyvä paikan henki, genius loci, ovat merkittäviä tekijöitä ihmisille, asuivatpa he lähiössä tai kaupungin keskustassa.

Esimerkiksi Espoon niipperiläinen kuvailee aluettaan näin: ”Pelto luo avararan ja levollisen maiseman asutuksen lomaan. Se on suosittu virkistysalue ulkoilijoiden keskuudessa ja jatkuu hevosenkenkämäisenä aina Bodomjärvelle saakka. Peltoa viljellään vuosittain vaihtuvin hyötykasvein. Pellolla (viljelyaikaan sen reunassa) voi kävellä, lumikenkäillä ja hiihtää. Pellolla näkee myös villieläimiä, kuten peuroja ja jäniksiä. Peltoa kehystävät kauniit metsät, jotka ovat myös virkistyskäytössä.”

Kuusankosken Niskalan asukas taas kertoo seuraavaa: ”Vain kivenheiton päässä sijaitsevassa pienessä metsässä on hämyisää ja mystistä. Siellä pääsee arjen kiireiden keskeltä pois raikkaaseen ulkoilmaan ja näkemään ihanat maisemat Kymijoelle. Jokea pitkin kulkeva polku on aina yhtä miellyttävä kulkea kesät talvet ja nähdä vuodenaikojen vaihtelu.”

Kilpailuun vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 1.4.2019 kolme lahjakorttia K-Supermarketiin (à 50€). Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Haluatko itse nähdä, mitä ihmiset pitivät kauneimpina paikkoina lähiöissään? Tutustu karttaan Maptionnairessa!

Lisätiedot

Juha Lampi
Suunnittelujohtaja
Innovarch Oy
+358 40 552 1564
juha.lampi@innovarch.fi