Etusivu > Uutiset > Merkittävä keskustakiinteistö peruskorjattiin arvoiseensa kuntoon

Merkittävä keskustakiinteistö peruskorjattiin arvoiseensa kuntoon

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan perinteikkään asuin- ja liikekiinteistökokonaisuuden kattava peruskorjausurakka on saatu päätökseen. Museoviranomainen pidettiin alusta saakka tiiviisti mukana suunnitteluprosessissa.

Osoitteissa Vuorimiehenkatu 5 ja Tähtitorninkatu 6 sijaitseva kiinteistö on rakennettu vuonna 1914. Sen ovat suunnitelleet arkkitehti Oiva Kallio ja rakennusmestari Emmanuel Ikäläinen. Vuosien aikana talo on käynyt läpi lukuisia muutoksia: asuntoja on muokattu, ullakolle on rakennettu ja yhteistiloja on uudistettu muun muassa saunatiloilla. Sekä sisäpihan että kadun puoleiset julkisivut on peruskorjattu, ja viimeisimpänä hankkeena on kunnostettu porrashuoneet. Vahanen-konsernin Innovarchiin yhdistetty Arkkitehtitoimisto Timo Viikari & Co Oy on ollut mukana suunnittelemassa muutoksia ja hakemassa niille rakennuslupia vuodesta 2004 lähtien.

– A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n alun perin omistama taloyhtiö toteutti julkisivu- ja pihakorjaukset myymällä asunnot yksityishenkilöille, jotka ovat olleet innostuneita saamaan taloyhtiön viimeisen päälle kuntoon, kertoo arkkitehti Minna Aalto. – Nyt viimeiseksi palautettiin Tähtitorninkadun puoleinen porrashuone mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan, ja taloyhtiön muut porrashuoneet toteutettiin sen pohjalta.

Kiinteistökokonaisuudessa on yli 50 asuntoa. Isot vanhat huoneistot on alakerroksissa jaettu pienemmiksi. Vuorimiehenkadun katutasolla on myös liikehuoneistoja, ja sen puoleinen julkisivu on suojeltu. Tähtitorninkadun puoleinen osa rakennuksesta on suojeltu arkkitehtuurin osalta myös porrashuoneiden osalta. Tämä tarkoittaa, että niiden muutostöissä ei saa tärvellä rakennustaiteellista tai kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä ja että korjaamisessa tulee noudattaa tyyliin soveltuvaa tapaa.

– Olennaista on, että kokonaisuus suunniteltiin ja toteutettiin hallitusti ja että Helsingin kaupunginmuseo oli alusta saakka kaikissa vaiheissa mukana, Aalto sanoo.

 

Porrashuoneiden ilme palautettiin tarkasti alkuperäisen tyylin mukaiseksi

Kiinteistön julkisivut ovat tyyliltään lähinnä jugendia, mutta niistä löytyy myös klassisia aiheita, kuten Tähtitorninkadun puoleiset pilasterit. Kristian Gullichsen teki vuonna 1975 julkisivujen värityssuunnitelman, johon perustuu aikaisempi julkisivuväritys. Julkisivukorjauksen yhteydessä tehtiin väritutkimus, jota soveltaen palautettiin julkisivujen alkuperäinen väritys. Porrashuoneiden kunnostuksen yhteydessä taloyhtiön hallitus tilasi uuden väritutkimuksen, jonka pohjalta tehtiin uusi värityssuunnitelma, jonka kaupunginmuseo hyväksyi. Väritutkimuksen toteutti Kapumer Oy.

 

– Porrashuoneita ei ollut remontoitu 1980-luvun jälkeen, joten taloyhtiö otti meihin yhteyden ja pyysi, että laitetaan nämäkin kuntoon, Aalto kertoo. – Seinistä otettiin esiin näytteet, joiden perusteella määritettiin värikoodit ja sävyt, joiden yhteensopivuus tarkistettiin vielä suunnittelun yhteydessä. Aika voi nimittäin tehdä tepposia, maalit reagoivat olosuhteiden muutoksiin ja sävyt saattavat muuttua.

Porrashuoneiden värityksestä tehtiin mallit, jotka hyväksytettiin Helsingin kaupunginmuseon edustajalla. Koko projektia hallitsi ajatus siitä, että vanha arvokiinteistö saadaan arvoiseensa kuntoon, ja asukkaat olivat mukana ja ajoivat asiaa eteenpäin.

– Mallikatselmuksessa esitettiin eri sävyvaihtoehtoja, jotka olivat vuosisadan vaihteen perinnesävyjä. Värejä säädettiin ja viilattiin tarkemmiksi yhdessä kaupunginmuseon edustajan kanssa, jotta löydettiin alkuperäisiä mahdollisimman lähellä olevat sävyt, Aalto kertoo. – Porrashuoneiden mallinnokset esiteltiin asukkaille, jotka hyväksyivät suunnitelmat. Valintaperiaatteena oli se, että väri sopii kokonaisuuteen, vaikkei ehkä ollut kaikkien asukkaiden lempiväri. Tukenamme oli myös Liehunen Oy:n asiantunteva maalarimestari, joka toteutti käsin kaikki koristemaalaukset. Maalattavaa pintaa oli paljon, ja hän oli hyvin tarkka siitä, että seiniin saatiin oikeat kiiltoasteet.

Minna Aalto kertoo, että huhupuheiden mukaan Ahlströmin ja Gullichsenin sukujen lisäksi Alvar Aaltokin on aikoinaan ollut mukana kiinteistön kunnostussuunnittelussa.

– 1960-luvulla C-portaan ovet vaihdettiin ajan hengen mukaisiksi ja Aallon suunnittelemia valaisimia sijoitettiin porrashuoneeseen. Nyt valaisimet on sijoitettu taloyhtiön yhteistiloihin ja porrashuoneen ovet on palautettu entiselleen.

Talokokonaisuus on nyt kauttaaltaan kunnostettu putkiremontteja, sisäpihoja ja räjäytyksiäkin vaatineita salaojituksia myöten.

– Pohjakerros kuivatettiin sekä Tähtitornin- että Vuorimiehenkadun puolella, ja sinne on nyt peruskorjattu asuntoja sekä Vuorimiehenkadun puolelle muutama liikehuoneisto, Aalto kertoo. – Julkisivurappaus on tehty kestämään 50 vuotta. Entinenkin rappaus kesti hyvin tähän päivään saakka. Väri on välillä vaihtunut Tähtitorninkadun puolella keltaisesta pompeijinpunaiseen ja takaisin. Myös parvekkeet ja ikkunat on uusittu koko kiinteistössä, vaikkakin muutama alkuperäinen ikkuna on pystytty säilyttämään kunnostettuna liikehuoneistoissa.

Lisää kuvia kohteesta löydät projektisivuiltamme.

Valokuvat: Sophie Dorn

0
Connecting
Odota...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

Your name
* Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?
X