Etusivu > Uutiset > Munkkivuoren ala-asteen peruskorjauksessa palautetaan vanhaa samalla huomioiden nykyaikaiset oppimistavat

Munkkivuoren ala-asteen peruskorjauksessa palautetaan vanhaa samalla huomioiden nykyaikaiset oppimistavat

Innovarch on suunnittelemassa Munkkivuoren ala-asteen laajaa peruskorjausta. Kulttuurihistoriallisesti arvokasta koulurakennuskokonaisuutta korjataan alkuperäisilmettä säilyttäen ja osin jopa entisöiden. Munkkivuoren ala-astekokonaisuuden on suunnitellut arkkitehti Kari Virta ja koulu aloitti toimintansa tiloissa vuonna 1966.

Rakennukset eivät ole suojeltuja, mutta ne ovat Helsingin kaupunginmuseon laatimassa Munkkiniemen rakennusinventoinnissa määritelty kulttuurihistoriallisesti merkittäviksi kohteiksi. Näin ollen peruskorjaus on suunniteltu ja myös toteutetaan suojellun rakennuksen omaisesti. Esimerkiksi alkuperäisiä värejä on raaputettu esiin ja rakennuksen värimaailmaa säädetään lähemmäs alkuperäistä 1960-luvun ilmettä. ”Julkisivumuurauksessa on haettu alkuperäisilmettä vaihtelevammalla tiililaadulla. Ulkonäöltään täysin identtiset, sarjatuotetut tiilet eivät olisi sopineet rakennuksen tyyliin”, kertoo korjauksen arkkitehtisuunnittelusta vastaava rakennusarkkitehti Esko Pelkonen.

Munkkivuoren ala-asteen korjaustyömaa

Munkkivuoren ala-asteen korjaustyömaa

1960-luvun tyylin säilyttäminen on vaatinut paljon haastavia ratkaisuja. Esimerkiksi lauta-alakatot eivät täyttäneet enää nykyisiä paloturvallisuusnormeja. Teräsrankarakenteen ja akustoidun palamattoman villan avulla lauta-alakatot saatiin kuitenkin säilytettyä samalla parantaen koulun paloturvallisuutta.

 

Uudet oppimistavat huomioidaan

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tilasi Innovarchilta peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelun lisäksi irtokaluste- ja verhosuunnittelun. Kalustesuunnittelussa on huomioitu uudet oppimistavat sekä joustavat työskentelytavat. ”Kaikki koulun tilat ruokalaa myöten ovat oppimistiloja, joten meidän piti huomioida kalusteiden muuntojoustavuus ja liikuteltavuus tiloista toiseen,” kommentoi irtokaluste- ja verhosuunnittelusta vastaava sisustusarkkitehti Riitta Pietiläinen.

Myös käyttäjät otettiin mukaan suunnitteluun. Osallistavassa työpajassa oppilaat ideoivat koulun aulatilojen kalustusta.

Myös käyttäjät otettiin mukaan suunnitteluun. Osallistavassa työpajassa oppilaat ideoivat koulun aulatilojen kalustusta.

Koulun alkuperäisilmettä pyritään säilyttämään myös kalusteiden ja verhojen värivalinnoilla. Lisäksi luokkiin jätetään valittuja säilytettäviä kalusteita, jotka Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara kunnostaa.

Koulun kaksi ensimmäistä rakennusta otetaan käyttöön syksyllä 2018 lukukauden alkaessa ja kolmas rakennus valmistuu vuoden 2018 lopussa.

 

Innovarch Oy vastaa Munkkivuoren ala-asteen peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelusta sekä irtokaluste- ja verhosuunnittelusta. Peruskorjauksen pääsuunnittelijana toimii Tapani Mustonen Arkkitehdit Mustonen Oy:stä.