Etusivu > Uutiset > Vaativa peruskorjaushanke tuottaa keskitetyt opetustilat Helsingin aikuisopistolle

Vaativa peruskorjaushanke tuottaa keskitetyt opetustilat Helsingin aikuisopistolle

Innovarch on mukana Chydenian eli vuonna 1923 rakennetun suomalaisen tyttölyseon peruskorjauksessa ja muutoksessa Helsingin aikuisopiston käyttöön. Ydinkeskustasijainnin ja palautettavan luokkahuonejaon kannalta haastava projekti on saanut rakennusluvan ja valmistuu vuonna 2020.

Osoitteessa Runeberginkatu 22–24 sijaitseva koulu on kaupunkikuvallisesti olennainen osa Helsingin Etu-Töölön 1920-luvun klassistista punatiiliarkkitehtuuria. Rakennusta muutettiin merkittävästi 1960-luvun lopussa, kun siitä tuli Helsingin kauppakorkeakoulun kirjasto, ja vuonna 2000, kun se muunnettiin kauppakorkeakoulun opetus- ja tutkimuskäyttöön sopivaksi. Hankkeen myötä uusi päävuokralainen Helsingin aikuisopisto saa Chydeniasta uudet keskitetyt tilat satojen aikuisopiskelijoiden perusopetusta, kansalaisopiston toimintaa ja työvoimapoliittista koulutusta varten.

Innovarch toimittaa hankkeeseen pää- ja arkkitehti- sekä sisustussuunnittelun. Vahanen PRO on mukana hankkeessa järjestämällä käyttäjiä osallistavia uudenaikaisen palvelumuotoilun suunnittelutyöpajoja. Kiinteistön omistaa erikoissijoitusrahasto eQ Hoivakiinteistöt, joka tähtää kansallisomaisuuden pitkäaikaiseen omistukseen ja pitkiin vuokrasopimuksiin yleishyödyllisten tahojen kanssa.

– Suunnittelun haasteena on ollut muun muassa sijoittaa riittävä määrä opetustiloja eri käyttötarkoituksia varten, kertoo pääsuunnittelija Tuula Tuononen. – Toiminta perustuu pitkälti perinteiseen luokkaopetukseen ja ryhmätyöskentelyyn, ja niinpä alkuperäistä tilajakoa on pystytty palauttamaan. Suuri osa tiloista on ollut toimistokäytössä mutta palautetaan nyt opetustarkoitukseen.

– Toinen haaste on keskeinen sijainti, minkä vuoksi esimerkiksi purkutyöt tulee suunnitella huolellisesti, sanoo rakennusarkkitehti Antti Kukkonen. – Rakennuksen ympäristöön ei tehdä paljonkaan teknisiä muutoksia, mutta rakennuksen tekniset järjestelyt uusitaan pääsääntöisesti rakennuksen sisäpuolella.

Projektipäällikkö Piritta Hannula korostaa mittavia välipohjan ja talotekniikan uudistustöitä muun muassa sisäilman laadun varmistamiseksi.

– Rakennusteknisesti lähes kaikki seinät ovat kantavia ja rakenne on stabiili. Rakennuksen kulmassa sijaitseva avoportaikko on nykymääräysten valossa haasteellinen sekä paloteknisesti että akustisesti. Aulaan saadaan kuitenkin palautettua alkuperäistä avoimuutta esimerkiksi lasiseinien avulla. Muita peruskorjauksen yhteydessä uusittavia teknisiä ratkaisuja ovat ilmanvaihto, sähköt ja valaistus sekä toimistotiloihin lisättävä jäähdytys.

Viisikerroksisen rakennuksen ylemmät kerrokset ovat iltatunteina periaatteessa kansalaisopiston ja alemmat kerrokset päiväsaikaan perusopetuksen käytössä, mutta kaikille tiloille haetaan mahdollisimman hyvää käyttöastetta eli käyttäjiä eri vuorokaudenaikoihin. Ylin kerros pyhitetään taideaineille. Taukotilat ajanmukaistetaan, jotta opiskelijat voivat esimerkiksi lämmittää välipalaa.

Hankkeen suunnittelussa hyödynnetään tietomallinnusta, ja eri suunnittelualojen mallit sovitetaan yhteen IFC-muodossa. Urakoitsija on ollut mukana kehitysvaiheesta saakka, ja suunnittelu tehdään sopimussuhteessa suoraan tilaajaan. Edellä mainittujen lisäksi hankkeessa ovat Innovarchista mukana arkkitehti Salla Lindell ja suunnittelija Leila Leppälä-Korhonen. Sisustussuunnittelusta on erillinen toimeksianto.

Lisätiedot:

Tuula Tuononen
Suunnittelujohtaja, kasvatus ja opetus, julkinen rakentaminen
Innovarch Oy
Puh. 050 5449 070