Etusivu > Onnistumistarinat > Kosken koulukeskus käyttöön Imatralla

Kosken koulukeskus käyttöön Imatralla

Yli 900 oppilaan Kosken koulukeskuksen mittava kunnostus- ja rakennushanke valmistui pandemiahaasteista huolimatta. Uutta ja vanhaa rakentamista yhdistävä keskus hyödyntää muun muassa 400 aurinkopaneelia, joiden tuotantoa voi seurata aulan näytöiltä reaaliajassa. Innovarch vastasi sekä kohteen uudisrakennuksen että moduulikoulun käyttäjälähtöisestä suunnittelusta.

Noin 17,7 miljoonan euron hankkeen toteutus osui vilkkaimpaan pandemiavaiheeseen, minkä vuoksi rakennusvaiheen työmaakokoukset käytiin pääosin etäyhteyksien varassa. Suunnitteluvaiheen pääsuunnittelijana ja miljöötyöryhmässä toimi arkkitehti Tuula Tuononen, rakennusvaiheen pääsuunnittelija oli arkkitehti Marko Voho ja arkkitehtisuunnittelun projektipäällikkö rakennusarkkitehti Anne-Maria Naapuri. Arkkitehti Anna-Liisa Leppänen toimi hankkeessa monipuolisesti avustavissa tehtävissä, ja käyttäjäyhteistyössä merkittävässä roolissa oli myös suunnittelija Leila Leppälä-Korhonen.

– Kosken koulu on Imatran kolmesta koulukeskushankkeesta viimeinen, kertoo tilaajan eli Mitran edustaja rakennuttaja Ari Lattu. – Uudistukseen lähdettiin rakennusterveellisyyttä ja uutta valtakunnallista opetussuunnitelmaa silmällä pitäen ja päätettiin, ettei vanhoja kouluja kannattanut enää lähteä kunnostamaan. Toimitilayhtiö omistaa kohteen ja vuokraa sitä kaupungille, eikä vuokrakustannus juurikaan noussut, koska tilalle saatiin entistä kompaktimmat ja terveellisemmän neliöt tuottaa laadukasta opetusta. Katolle on sijoitettu tehokas aurinkosähkövoimala, ja laitetoimittajan käyttöliittymän avulla koulun oppilaat pystyvät seuraamaan, paljonko sähköä tuotetaan, käytetään, ostetaan ja myydään takaisin verkkoon.

– Uudisrakennuksen sydän on ehdottomasti hieno monitoimiaula taideteoksineen, Voho sanoo. – Avarasta aulasta aukeaa näkymä kahteen suuntaan ja komeille katsomoportaille. Kohteessa tehtiin alusta asti tiivistä suunnitteluyhteistyötä, johon tilaaja ja käyttäjät olivat tyytyväisiä. Hanke oli Imatralla iso kokonaisuus ja ponnistus, joka kuitenkin eteni aikataulussa, toteutettiin laadukkaasti ja valmistui mallikkaasti.

– Kokenut urakoitsija toimi hankkeessa vastuullisesti, ja kaikilla osapuolilla oli alusta lähtien pyrkimys hyvään lopputulokseen, Naapuri sanoo. – Pitkään prosessiin sisältyi myös väliaikaistilojen rakentamista ja vanhan rakennuksen purkamista. Uudessa koulussa on otettu huomioon ja kunnioitettu vanhaa lyseota, ja lyseo on toiminut yhtenä lähtökohtana suunnittelussa. Arkkitehtuuriltaan ja pintamateriaaleiltaan korkeatasoisessa hankkeessa tehtiin tiivistä yhteistyötä tilaaja- ja käyttäjäosapuolten kanssa. Koulukeskus on monikäyttöinen niin, että erikokoiset liikuntasalit ja muutkin tilat sopivat muun muassa paikallisten opistojen iltakäyttöön. Julkisivumateriaalina on vaaleaa rappausta ja kauniin oljenväristä tiilipintaa, ja sisätilaa hallitsee korkea keskusaula oppimisportaineen. Pintamateriaalit ovat korkeatasoisia, terveellisiä, helppohoitoisia ja kestäviä. Avarissa aulatiloissa ja liikuntasalissa käytetään pintaverhoiluna lämpöä tuovaa koivurimoitusta, ja tilojen akustiikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Suunnittelussa oli mukana ainakin kymmenen eri käyttäjäryhmää, joiden kuuntelun Innovarch hoiti hienosti, Lattu kiittää. – Suunnittelussa otettiin huomioon niin opettajien kuin iltakäyttäjienkin tarpeet, ja oppilailla oli osuutensa varsinkin pihan varustelussa. Pandemia oli toki haaste ja merkitsi jonkin verran työturvallisuuteen ja -terveyteen liittyviä lisätoimenpiteitä, mutta niiden ansiosta vältyimme sairastumisilta työmaalla eikä aikataulukaan viivästynyt. Hanke onnistui kaiken kaikkiaan hyvin.

Kosken koulua on käyty muutamia viikkoja, eikä kohteesta ole Latun mukaan löytynyt suurempia puutteita, vain pientä viilausta on tarvittu. Keskuksen viereisen pyörätien rakentaminen ja urheilukentän kunnostus jatkuvat vielä, ja niiden on tarkoitus valmistua syyslomaan mennessä.

Rehtori: käyttäjien osallistamisessa suunnitteluun onnistuttiin keskimääräistä paremmin

– Käyttöönotto on mennyt paremmin kuin odotin, sanoo johtava rehtori Johanna Ovaska. – Koronatilanteesta huolimatta saimme pienillä järjestelyillä juuri ennen koulujen alkua huoltajat tutustumaan uuteen kouluun. Valtaosa palautteesta on ollut positiivista: tiloja on kehuttu avariksi, valoisiksi, akustiikaltaan hyviksi sekä värimaailmaltaan rauhoittaviksi. Puun käyttö sisäpinnoissa on ilahduttanut monia. Yksi ekaluokkalainenkin, joka oli ensin sitä mieltä, että uusi koulu on typerä, muutti mieltään ensimmäisen koulupäivän jälkeen.

– Huoltajia ovat ilahduttaneet siirtoseinät, joiden ansiosta voidaan tarvittaessa toteuttaa perinteisempää luokkahuonepedagogiikkaa, Ovaska jatkaa. – Lisäksi käytettävissä on paljon pienryhmätiloja. Hallinnon siipi on oppilaille helposti saavutettavissa, mutta silti siellä on todella hyvä työrauha niin opettajille tuntien suunnitteluun kuin meille hallintohenkilökunnallekin. Opettajat ovat useaan kertaan todenneet, että täällä heitä on todella kuunneltu suunnitteluprosessissa. Valtaosa henkilökunnasta on sitä mieltä, että heillä oli riittävät ja hyvät mahdollisuudet vaikuttaa suunnitteluun ja että heitä myös kuunneltiin. Uskoisin, että tässä onnistuttiin keskimääräistä paremmin. Oppilaiden osallistaminen oli osittain haasteellista, koska heitä on niin eri-ikäisiä. Siinä sovellettiin muun muassa työpistetyöskentelyä ja opettajan avulla täytettäviä kyselyitä.

– Koko koulukeskuksen oppilasmäärä mukaan lukien Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu on tällä hetkellä noin 930, Ovaska kertoo. – Ennusteiden mukaan oppilasmäärä laskee tulevaisuudessa reilusti, mihin on varauduttu jo alkusuunnittelussa. Päärakennukseen mahtuu enimmillään noin 330 oppilasta, Seuraavaksi jatkamme hyvin alkanutta lukuvuotta ja keskitymme hyvään perusarkeen ja laadukkaaseen opetukseen. Puitteet ovat nyt kunnossa, eikä kenenkään tarvitse murehtia sisäilmaongelmia. Odotan kovasti, että pääsen tutustumaan uusiin ykkösluokkalaisiin.

Koulukeskuksen taideteoksia varten pidetyn ideakilpailun voitti imatralainen kuvataiteilija Zindy Vähäkangas teoksellaan Fortitudo, ja toinen palkinto jaettiin kahden ehdotuksen kesken, jotka ovat Paula Tellan Kultaa ja terästä sekä Anne Tammisen Vuo.

– Ruokalan katossa oleva Vuo-taideteos on herättänyt kiinnostusta niin pienissä kuin isoissakin käyttäjissä erilaisilla eläinhahmoillaan, Ovaska sanoo. – Se sulautuu todella hyvin ympäristöön ja tekee hyvin suunnitellun valaistuksen kanssa ruokalasta todella viihtyisän ja kauniin. Ulkoseinän veistos Imatrankosken kuohuista taas sopii erinomaisen hyvin juuri meidän Kosken koulukeskukseemme.

Imatra valitsi tulevaisuuden satelliittikoulumallin

Koska koululaisten määrän ennustettiin laskevan tulevaisuudessa eikä täysimittainen investoiminen koulurakennukseen tuntunut järkevältä, Imatran kaupunki päätti rakentaa yhden kiinteän uudisrakennuksen, jonka ympärille tuodaan lainattuja moduulirakennuksia tarpeen mukaan. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin syyslukukauden 2019 alkuun Parmacon lainattava koulurakennus. Toinen lainattava rakennus on kytketty aikaisemmin toimitettuun osaan rakennuksesta. Toimivat ja laadukkaat tilat on suunniteltu uuden opetussuunnitelman mukaan muunneltaviksi ja joustaviksi.

– Moduulikoulu tuntuu tilavalta, vaikka onkin tiiviisiin neliöihin rakennettu, eikä tunnu parakkikoululta, vaan tilat on tehty laadukkaasti pysyvän rakennuksen kriteerein. Moduulikoulu on lämmin ja sisäilman laatu on hyvä. Tarkoituksena on, että toimimme tässä ainakin 12 vuotta, Ovaska kertoo.

– Kosken koulukeskus on malliesimerkki suunnittelukohteesta, jossa on kehitetty olemassa olevaa monimuotoiseksi kiinteistökokonaisuudeksi säilyttämällä ja korjaamalla vanhaa, rakentamalla uutta sekä huomioimalla väistötilojen tarve lyhytaikaisemmilla moduulikoulurakennuksilla. Olemme erityisen iloisia, että Innovarch on saanut kulkea asiakkaan rinnalla tämän koko muutosprosessin ajan, kiteyttää Innovarch Oy:n suunnittelujohtaja Hanna Hilmola.

Lue hankkeen käynnistymisestä täältä: https://innovarch.fi/fi/uutiset/kosken-koulusta-tulee-joustava-kokonaisuus-uutta-vanhaa-ja-moduulirakentamista/

Katso lisää kuvia kohteesta referenssisivuillamme.

Lisätiedot:

Hanna Hilmola
Suunnittelujohtaja
040 566 0333
hanna.hilmola@innovarch.fi

 

Jutun kuvat: Kuvio